keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Ars Fennica -voittaja Elokuvakerho Monroen mielenterveysviikon erikoisnäytöksenä huomenna!



Torstaina 20.11. kello 18.00 Kumppanuustalo Artteli (Salhojankatu 42) puristaa kättä Elokuvakerho Monroen kanssa mielenterveysviikon leffaerikoisen merkeissä. Ilmaisen illan aikana nähdään kaksi teemaa peilaavaa elokuvaa: Timo Haapaniemen puhuttava Epilog ja pääelokuvana Tellervo ja Oliver Kochta-Kalleisen People in White. Elokuvien yhteiskesto on vajaa puolitoista tuntia - Haapaniemi on paikalla alustamassa ja osallistumassa kokemusasiantuntijoiden kanssa vapaaseen keskusteluun näytöksen jälkeen.

Maamme on kuuluisa siitä, että mielenterveysongelmat koskettavat joko suoraan tai epäsuorasti käytännössä kaikkia suomalaisia. Elokuvakerhon näkökulmasta meneillään oleva vuoden pimein aika kaipaa mitä suurimmassa määrin valkokangasvaloa. Ohjelman kaksi elokuvaa eivät suinkaan ole synkistelyä aiheen tiimoilta, vaan päinvastoin avaavat kiinnostavia näkökulmia voimauttavalla tavalla.

Suomenruotsalaisen Timo Haapaniemen omia kokemuksia käsittelevä Epilog innoitti aikoinaan lyhyydestään huolimatta omaan blogipostaukseensa. Selkeästi analysoitu ja rakennettu lyhytdokumentti rakentaa dialogin ohjaajan oman menneisyyden ja siihen elimellisesti kuuluvan, sulkemisuhan alle joutuneen Tammiharjun sairaalan välille. Se muodostaa täydellisen parin Kochta-Kalleisten teokselle.

Tämän vuoden Ars Fennica -palkinnon voittanut suomalais-saksalainen taiteilijapariskunta valmisti kokeellisen videotaiteen ja dokumenttielokuvan rajamaastoon sijoittuvan, jännittävän ja jännitteisen People in Whiten Hollannissa. Taitavasti kuvattu ja leikattu elokuva koostuu entisten mielenterveyspotilaiden keskusteluringissä toisilleen jakamista tarinoista. Loistavasti dramatisoituihin episodeihin tuo ylimääräisen tason Kochta-Kalleisten neronleimaus sujauttaa ensembleen in cognito ammattinäyttelijöitä. Katsojalla on täysi työ arvuutella, ketkä joukkiosta ovat näyttelijöitä ja ketkä omia itsejään.

Tämä on kuitenkin toissijaista itse prosessin rinnalla. Episodeissa tapahtumat läpi käyneet potilaat näyttelevät heitä hoitaneiden lääkärien roolit. Potilaan paikan saattaa vastaavasti ottaa toinen potilas tai näyttelijä: jälkimmäisten tunnot saattavat purkautua heti otoksen jälkeen. Metodi avaa mielenterveydenhoidon lähihistoriaa ja käytäntöjä ainutlaatuisella ja vapauttavalla tavalla. Tarinat ovat usein raadollisia, joskus lempeitä, mutta elokuvan omaperäinen lähestymistapa asettaa ne kontekstiin, jossa kuka tahansa voi käsitellä niitä. Elokuva suorastaan synnyttää tarpeen keskustella.

Tervetuloa!

Näytöksen järjestävät yhteistyössä Elokuvakerho Monroe ja Muotialan asuin- ja toimintakeskus: Puiston kansalaistoiminta. Molemmat elokuvat on tekstitetty suomeksi. Vapaa pääsy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti