torstai 2. huhtikuuta 2015

Liippaako Wild Tales liian läheltä todellisuutta?

Maaliskuun lopun pääuutinen on ollut Germanwingsin lentoturma Ranskan Alpeilla 24.3., missä kaikki koneessa olleet saivat surmansa ilmeisesti perämiehen ohjattua tarkoituksella koneen vuorenrinteeseen.

Elokuvissa kävijöissä tämä on aiheuttanut karmivuutta selkäpiissä Oscar-ehdokkuuden saaneen Relatos salvajesin/Wild Talesin alkumetreillä. Mustaa huumoria viljelevä argentiinalaiselokuva alkaa lentokoneessa tapahtuvalla prologilla, jossa kanssamatkustajat alkavat tajuta jonkin olevan pielessä käydessä ilmi, että jokaisella on yhteys koneen lentäjään, ja että lentäjä on aikeissa kostaa. Kohtauksen viimeisen viikon sisällä nähneitä tuskin voi moittia olonsa kiusalliseksi (jopa järkyttyneeksi) tuntemisesta.

Syy ei tietenkään ole Damián Szifrónin elokuvassa. Yhteensattumasta voi korkeintaan lähteä kerimään oman mielenkiintonsa sisältäviä pohdintoja tarinankertojien kyvystä heijastella yhteiskunnan ja sen jäsenten psykopatologiaa. Erääksi ennakkotapaukseksi voi nostaa Krzysztof Kieslowskin Kolme väriä: Punaisen, jossa ohjaaja näytti ennustaneen Estonian turman. Voidaanko ajatella, että tarinankertojat vain katsovat ympärilleen ja tekevät maailman menosta johtopäätöksiä? Se, että Szifrón osui oikeaan tällä tarkkuudella, on tietysti kylmäävää...vaikka ei toki niin kylmäävää kuin sen mahdollisuuden ajatteleminen, että lentoturma ei ollut suhteessa juuri levityksessä olevaan elokuvaan mikään yhteensattuma.

Joka tapauksessa, yhtäläisyys on nousemassa yleiseksi keskustelunaiheeksi. Isossa-Britanniassa elokuvaa esittävät teatterit ja muut jakelijat ovat alkaneet laittaa verkkosivuilleen vastuuvapauslausekkeita (eli disclaimereita) Relatos salvajesin yhteyteen. Näin aletaan varmasti tehdä laajemminkin. Nähtäväksi jää, mitä muita toimenpiteitä seuraa. Elokuvia on ennenkin sensuroitu ja jätetty levittämättä (erityisen silmiinpistävästi juuri Brittein saarilla) niiden peilatessa todellisuutta ikävän tarkasti. Sikäli kuin täältä periferiasta katsoo, näillä toimilla ei ole koskaan ollut sanottavammin positiivisia vaikutuksia.

Mitäpä positiivisia vaikutuksia voisikaan seurata siitä, että joku sielunsa kadottanut tappaa vastuullaan olevia lapsia ja vanhuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti